خُلق (به انگلیسی: Mood) حالت هیجانی غالب یک فرد، در هر زمان می باشد که نحوه ادراک وی از جهان را تعیین می کند. به عبارت دیگر خلق آن چیزی است که معمولا انسان ها احساس می کنند. مثال های رایج از خلق شامل افسردگی، سرخوشی، خشم و اضطراب است. اگر روانشناسی خوانده باشید حتماً با اصطلاح Mood Disorder آشنایی دارید که به معنی اختلالات خلقی است. حال در این مقاله به تبیین Mood Lighting یا نورپردازی خُلقی خواهیم پرداخت که یک مبحث بین رشته ای است؛ چراکه از یک سو در علم روشنایی و نورپردازی جای میگیرد و از طرف دیگر در علم روانشناسی. لطفا با آماتیس همراه باشید.
Mood Lighting یا نورپردازی خُلقی چیست؟!
Mood Lighting یا نورپردازی خُلقی نوعی تکنیک نورپردازی است که هدف از آن ایجاد تغییرات مثبت در خُلق و خوی افراد به صورت موقت است. در این تکنیک نورپردازی، رنگ نور لامپ ثابت نیست و در فواصل زمانی منظم و معینی به صورت خودکار تغییر رنگ میدهند. لامپ هایی که برای عملی شدن این تکنیک طراحی شده اند به Mood Lamp معروف هستند، یک نمونه از این لامپ ها، LED RGB است. یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین مصادیق این نوع لامپ “لامپ های رقص نور” است. داشتن یک Mood Lamp مانند لامپ رقص نور میتواند سبک زندگی را از حالت یکنواخت آن خارج کرده و احساس طراوت و شادابی را به ما تزریق نماید.
برای این که درک بهتری از معنای Mood Lighting یا نورپردازی خُلقی داشته باشید؛ لطفا وارد این سایت شوید : http://moodlight.org موضوع اصلی این سایت همانگونه که از نام دامنه آن بر می آید دقیقا همین موضوع بحث یعنی Mood Lighting ماست؛ اما این سایت برای آموزش ایجاد نشده بلکه یک سایت بسیار ساده است که هدف از آن، صرفاً شبیه سازی Mood Lamp و نمایش تصویری آن به بیننده است تا از Mood Lighting درک درستی داشته باشد. در این سایت ۹ نوع Mood Lamp مختلف، شبیه سازی شده است که هر کدام تعدادی رنگ خاص را در مدت زمان معینی تولید میکنند. مدت زمان مذکور از ۱ تا ۶ ثانیه متغیر است.
بسیاری از مردم این طور تصور می کنند که لزوماً نور لامپ باید سفید یا نهایتاً زرد باشد. اما رنگ های متنوع بسیاری وجود دارد که میتوان به دلخواه از آنها استفاده کرد. Mood Lighting میگوید که هیچ اشکالی ندارد لامپ اتاق کودک به رنگ سبز، روشن شود یا مثلا بتواند اتاق خود را به چندین رنگ مختلف ببیند.
از Mood Lamp در محیط کار، در وسایل نقلیه مثل هواپیما و اتومبیل، در مراسم های جشن و مهمانی های درون و بیرون خانه مانند جشن تولد و جشن عروسی و همچنین در اتاق های منزل بویژه اتاق خواب، اتاق کودک و اتاق نشیمن استفاده می شود. استفاده از Mood Lamp در اتاق خواب بسیار متداول است و شما را قادر به تغییر نور و رنگ در اتاق خواب تان می کند. البته در سایر اتاق ها نیز از جمله اتاق نشیمن میتوان استفاده کرد؛ شما می توانید از Mood Lamp برای نور کل اتاق یا فقط نور پس زمینه اتاق استفاده نمایید.
در هواپیما «Mood Lighting» شامل روشنایی و نورپردازی در فضاهای مختلف نظیر صندلی ها، چراغ های سقفی، درب های خروجی و … می باشد. تصویر ذیل مربوط به یک هواپیمای شرکت بوئینگ است.
نتیجه گیری : لامپ mood لامپی است که به صورت خودگار تغییر رنگ میدهد و هدف از آن تاثیرگذاری مثبت بر خُلق و هیجان و احساسات درونی و ذهنی است است.
منابع (با تلخیص و تصرف):